Šašava škvadra

ŠAŠAVA ŠKVADRA
(PRIČA O PRIJATELJSTVU)

U Čarobnoj šumi osvanuo je veliki transparent na kojem je pisalo:
„Svi stanovnici šume koji žele nastupiti na sportskim natjecanjima neka se prijave Mudroj sovi.“
I svi pohrliše prijaviti se. Natjecanja će se organizirati u odbojci, nogometu i košarci. Prvi su se prijavili majmuni, i to za odbojku. Žirafe su se prijavile za košarku, a medvjedi za nogomet. Posljednja prijavljena ekipa bila je vrlo neobična, nazvali su se Nepobjedivi. Kao igrači prijavljeni su mrav Toni, gusjenica Goga, leptir Šarenko i vjeverica Nina.
Ta šašava družina sprijateljila se još davnih dana. Najprije je vjeverica za vrijeme velike kiše pomogla gusjenici da se skloni s mokroga lišća, zatim je doletio leptir i pokazao im gdje je najbolje sklonište, a mrav je cijelo vrijeme vrijedno donosio hranu dok nevolja ne prođe. Kada bi netko od njih imao rođendan, pozvali bi sve stanovnike šume. Leptir bi svirao gitaru, gusjenica bubnjeve, vjeverica violinu, a mrav trubu. Svi su se veselili i plesali, a šumski gosti su očarani njihovim umijećem glasno pljeskali.
Nepobjedivi su vjerovali da će tako biti i na natjecanju, i da će pobijediti kao od šale.
Prva na redu bila je odbojka. Nepobjedivi su igrali svim srcem, no protiv majmuna nisu mogli izboriti više od časnoga poraza. Majmuni su bili hitri i nepredvidivi. U nogometu protiv medvjeda Nepobjedivi nisu imali šanse. Svi su medvjedi stali na gol i više nije mogla proći ni mušica. Velike su nade gajili protiv žirafa u košarci. Gusjenica Goga dodavala je loptu, vjeverica Nina borila se u obrani, mrav Toni izgubio se negdje na terenu, a leptir Šarenko sletio je jednoj žirafi na glavu i cijelu se utakmicu nije micao.
Unatoč svim naporima, Nepobjedivi nisu osvojili ni jedan jedini bod i završili su na posljednjem mjestu. Međutim, Nepobjedivi su ipak pobijedili, i to u najvažnijoj utakmici, u kojoj nisu važni ni golovi, ni poeni ni koševi. U utakmici prijateljstva i zabave. Sretni su jer su sudjelovali u natjecanju i pritom se odlično proveli.
I danas kada prođete Čarobnom šumom, možete vidjeti mrava, gusjenicu, leptira i vjevericu kako se vesele, igraju i smiju… I nadaleko ih se čuje.